Gardēžu programmas ekskursija šokolādes muzejā Pūrē.

19.septembrī 2.-8.kl. skolēnu kuplais pulks devās uz Pūri izzināt, kā un kur aug šokolāde… Ne jau tiešā nozīmē…

Muzeja pedagoģiskās programmas ietvaros ikviens var uzzināt vai atkārtot jau iepriekš dzirdēto, taču nedaudz piemirsto stāstu par brīnumainajiem kakao kokiem un to augļu sēklām ievērojami lielās pākstīs.

Maiji un acteki atklāja, ka pākstīs esošās pupiņas var applaucēt, vārīt, sasmalcināt un applaucēt, sākotnēji tas bijis “rūgtais ūdens”, kas tonizējis tā laika gurmānus Centrālajā un Dienvidamerikā.

Sākot ar 17.gs. šis dzēriens “xocolātl” jau bijis iecienīts arī aristokrātu aprindās visā pasaulē.

Domājams, ka mūsdienās vairs nav neviena, kurš nebūtu pagaršojis kakao un šokolādi!

Mūsu skolēni izcili spēja atbildēt, ka tumšās šokolādes sastāvā ir kakao masa, kakao sviests un cukurs, piena šokolādei papildus pievieno vēl piena pulveri, bet balto šokolādi gatavo tikai no kakao sviesta, cukura un piena pulvera.

Šoreiz ekskursijā ar meistarklasi gardēžiem tika piedāvāta iespēja izveidot pašam savas šokolādes figūriņas un nodegustēt tās, arī iesaiņotos gardumus paņemt līdzi, lai varētu iepriecināt arī savus mājiniekus un draugus.

Jāpiebilst, ka šī iespēja mums bija kā balva (-40% no ieejas maksas) par pagājušajā mācību gadā vāktajām izlietotajām baterijām un makulatūru.

Ikviens labais SIRDS darbs ATMAKSĀJAS!

 

Interešu izglītības pulciņa

“Vide un tūrisms” vadītāja Vita Klausa